TIFF03-artikkel

Fra Harald Grovens wiki

Gå til: navigasjon, søk

Innhold

[rediger] Tromsø Internasjonale Filmfestival 2003

Til festivalavisa tok jeg på meg å lage en dobbeltsidig artikkel. Hensikten var å summere opp de 12 tidligere felstivalene. Både besøksstatistikken, filmprisvinnerne, kinoårene, og attpåtil prøve meg som filmanmelder. Alt skulle gjøres så komprimert som mulig. Avisa skulle distribueres gjennom Nordlys og deles ut gratis til alle festivalgjengerene.


Last ned fargeversjon av artikkelen i PDF-format:

www.groven.no/UiT/TIFF2003_RGB.pdf

PDF, Acrobat 5 påkrevd 0,35MB

Det kan være noe vanskelig å printe den ut på papir, ettersom PDFen er 40x50 cm.


[rediger] Idéen

Jeg laga den etter å ha forlest meg på Tuftes forskning om multivariat informasjonsgrafikk. Jeg ønsket å se i hvilken grad det gikk å anvende prinsippene på f.eks filmhistorie. De to hovedvariablene var tid og billettsalg. Disse kunne fremstilles grafisk som et todimensjonalt koordinatsystem. Tid er visualisert som en kontinuerlig variabel når det gjelder "vanlige" kinofilmer, mens det er beskrevet som en diskret variabel for for festivalfilmene. Ved å fremstille besøkstallene med et standard stolpediagram, åpnet det muligheten for å bruke stolpene som tekstbokser for retrospektive filmanmeldelser. Filmtitlene er satt med uthevet skrift i filmanmeldelsene for å lette letinga etter filmtitler.[rediger] Noter

- Grafen er "matematisk korrekt", i og med at den gjengir besøkstall proporsjonalt

- Størrelsen på skriften på tidslinja over kinosuksesser viser hvor stort besøkstall filmen hadde. Besøkstallene er klassifisert i tre klasser.

- Besøksstatistikken er innhenta fra Norsk Filminstitutt og Hvem Hva Hvor.


[rediger] Kolofon

Grafen og tallmaterialet ble først laga i MS Excel, eksportert til PDF med Acrobat Distiller. PDFen ble importert og bearbeidet som vektorgrafikk i Adobe Illustrator 10. Festivalplakatene ble henta fra TIFFs hjemmesider og konvertert med Adobe Photoshop 6. Teksten ble lagt oppå Illustrator-fila med Adobe Indesign 2. Versjonen som ligger på nett er komprimert og fått påført metainformasjon i Acrobat 5. (Jeg er ikke sponsa av Adobe :-)